Voorkom discriminatie tijdens sollicitaties

Wat kun je doen om te voorkomen dat vooroordelen het sollicitatieproces beïnvloeden? Lees hieronder een aantal praktische tips.

Vermijd onbedoelde drempels in de vacaturetekst

Denk goed na over de functie-eisen.   

  • Is bijvoorbeeld perfecte beheersing van de Nederlandse taal per se nodig?
  • Kijk kritisch naar de samenstelling van het team, en bedenk wie met welke competenties de groep diverser zou kunnen maken.
  • Vermeld het als er een mogelijkheid tot flexibel en/of in deeltijd werken is.
  • Voorkom dat het gebruikte beeldmateriaal een bepaald beeld van je organisatie uitstraalt waardoor potentieel talent niet solliciteert.
  • Het is beter om bepaalde termen te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld de term ‘juniorfunctie’ in plaats van ‘junior’.

Werf via open wervingskanalen buiten je bekende netwerk

Door informeel via je netwerk en contacten vacatures uit te zetten gaat veel talent aan je voorbij. Maak daarom gebruik van open wervingskanalen zoals LinkedIn. Of plaats advertenties in week-, dag- of (vak)tijdschriften die de doelgroep leest. Of maak gebruik van werving- en selectiebureaus die zich richten op diversiteit.

Neem minstens 30 minuten de tijd voor een sollicitatiegesprek

De eerste indruk bepaalt voor een groot gedeelte of je een sollicitant zult aannemen. Dat klopt lang niet altijd met hoe iemand daadwerkelijk is. Door de tijd te nemen bij sollicitatiegesprekken voorkom jeonbewuste vooroordelen. Een goed gesprek duurt zeker 30 minuten.

Houd ook rekening met mogelijk onbewuste associaties. Zo kan een bescheiden en formele opstelling in een sollicitatieprocedure cultuurgebonden zijn. Het zegt niets over de competenties van een sollicitant. En stapelen van opleidingen kan wijzen op een groot doorzettingsvermogen.

Gebruik objectieve criteria voor de brievenselectie en het sollicitatiegesprek

Stel vooraf vast welke harde kwaliteiten (opleiding en ervaring) en competenties van belang zijn. Gebruik steeds hetzelfde lijstje voor de beoordeling van de gevraagde kwaliteiten. Zo beoordeel je iedere sollicitant op dezelfde wijze. En vermijd het stellen van persoonlijke vragen die niet belangrijk zijn voor de werving.

Breng zachte kwaliteiten in beeld met objectieve methodes. Laat de sollicitant aan de hand van een duidelijke situatie toelichten of hij/zij een bepaalde kwaliteit bezit.

Beoordeel sollicitaties met meerdere mensen

Laat de brievenselectie door minstens 2 mensen, onafhankelijk van elkaar, uitvoeren. Stel als dat mogelijk is een sollicitatiecommissie in. Een divers samengesteld team naar geslacht, leeftijd, afkomst enzovoort. Maak vervolgens ieder afzonderlijk een beoordeling van de sollicitant op. Dat kan in een eigen beoordelingsformat of door zelf aantekeningen te maken. Bespreek de beoordeling pas na afloop van het sollicitatiegesprek met elkaar. Dit leidt tot een beoordeling vanuit verschillende perspectieven.