Zet een streep door discriminatie

Tool training antidiscriminatie voor mbo-studenten en docenten

Discriminatie bespreekbaar maken is niet altijd even makkelijk. Om daarbij te helpen is de klassikale methodiek ‘Beeldbepalend’ ontwikkeld. De methodiek bestaat uit trainingen voor studenten en docenten. De trainingen worden gegeven door ervaren trainers van het lokale antidiscriminatiebureau in jouw regio.

Training voor docenten

Want wat doe je als docent wanneer een werkgever vraagt om een ‘Nederlands meisje’ omdat het gaat om een ‘representatieve functie’? In de MDRA-training voor docenten wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd waar de grens ligt volgens de wet en leer je met hulp van een trainingsacteur hoe je als docent en stagecoördinator kunt reageren in deze situaties.

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de ondersteuning die je als docent nodig hebt in dergelijke situaties. Zo moet de school bijvoorbeeld een beleid hebben voor een discriminatie-vrije omgeving en dit actief uitdragen.

Training voor studenten

Jongeren herkennen discriminatie niet altijd. Mag een werkgever vragen waarom je een hoofddoek draagt tijdens een sollicitatie? Of mag een werkgever vragen welke talen je beheerst vanwege je Turkse achtergrond? Aan de hand van korte opdrachten worden studenten zich bewust van stereotypen, negatieve beeldvorming en discriminatie bij het solliciteren.

Ook leren ze hoe ze hierop kunnen reageren. Is het alleen een gevoel? En hoe ga ik om met deze gevoelens? Studenten krijgen tijdens de studententraining praktische tips hoe ze zich kunnen voorbereiden op een sollicitatie, maar ook hoe ze om kunnen gaan met afwijzingen.

Meedoen?

Maak op jouw school ook gebruik van de lesmethode ‘Beeldbepalend’. Mail met Team Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Meer informatie over de trainingen

Lees hiervoor de flyer over De trainingen 'Beeldbepalend' .

De trainingen zijn ontwikkeld door het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Meer tools voor aanpak stagediscriminatie

Er zijn nog meer manieren om iets te doen tegen stagediscriminatie. Lees verder op deze pagina’s: