Ondernemer Steve Willeijns over toegankelijke restaurants

Steve Willeijns is samen met zijn vrouw Kim eigenaar van strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen. Sinds een grote verbouwing in februari 2016 is de zaak volledig toegankelijk en  het hele jaar geopend.

Steve Willeijns detail

“Toegankelijkheid was altijd al belangrijk voor ons. Met de verbouwing hebben we de puntjes op de i gezet. Ons  strandpaviljoen is geheel gelijkvloers. Er is een hellingbaan vanaf de boulevard zodat iedereen makkelijk naar binnen kan lopen of rijden. Het invalidentoilet is ruim waardoor je  er ook met een rolstoel of scootmobiel gebruik van kunt maken. De tafels staan op zo’n hoogte dat je er makkelijk onder kunt met een rolstoel. Verder hebben we speciale menukaarten, met grote letters en in braille. Zo kunnen ook slechtzienden en mensen zonder zicht zelfstandig hun keuze maken.”

“Er zijn 54 strandtenten op Scheveningen en allemaal hebben ze hun eigen stijl. De één is jong en hip, de ander richt zich op gezinnen. Voor ons is het belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn. Wij vinden het van de zotte dat mensen met een beperking niet naar het strand zouden kunnen."

Voortrekkersrol

“In 2016 zijn we uitgeroepen tot meest toegankelijke strandtent van Nederland. Je zou kunnen zeggen dat we een voortrekkersfunctie hebben. Want rond strandtenten en toegankelijkheid valt er nog veel te verbeteren in Nederland. Niet alleen op Scheveningen, maar langs de hele kust. Wij zijn er voor iedereen. Ik hoop dat andere ondernemers ons voorbeeld volgen en zich realiseren dat je soms met kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken. Bovendien krijg je er met een toegankelijke zaak twee miljoen potentiële klanten bij."

Tips van Steve

  • Wat voor zaak je ook hebt, zorg dat je toegankelijk bent voor iedereen.
  • Behandel mensen met een beperking zoals je zelf behandeld wilt worden.
  • Probeer je eens voor te stellen hoe het is om te leven met een beperking.