Ondernemer Bob van Rheenen over toegankelijke winkels

Bob van Rheenen is ondernemer. Hij runt een D.I.O.-drogisterij en paste kort geleden zijn winkel aan zodat deze nu voor iedereen toegankelijk is. De winkel draagt nu het NLKT-keurmerk.

Bob van Rheenen detail

“Ik vind het belangrijk dat we als drogisterij toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. We zitten in een oud winkelpand in het centrum van Weesp. Dat betekende dat de dorpel oorspronkelijk nogal hoog was, dat is nu aangepast. We hebben de gangpaden breder gemaakt zodat ook mensen met een rolstoel of rollator probleemloos kunnen winkelen.”

“Via de website www.keurmerktoegankelijkheid.nl kun je je als ondernemer eenvoudig aanmelden. Nadat je winkel is onderzocht ontvang je een rapport met verbeterpunten. Bij ons waren dat er maar drie. Maar het drukt je wel even met de neus op de feiten. Van veel dingen ben je je gewoon niet bewust."

Toegankelijke winkel is vaak eenvoudig

"Een drempel of moeilijk opengaande deur is vaak al te veel voor mensen in een rolstoel. Tegelijkertijd is het zo dat veel hinderpunten relatief eenvoudig zijn op te lossen. Je kunt op je eigen tempo met de aanpassingen aan de gang en vervolgens komt er een herkeuring. Is je zaak in orde, dan ontvang je het keurmerk en een vignet.”

“Je zaak toegankelijk maken is een kwestie van klantvriendelijkheid en goede service. Persoonlijk vind ik dat iedere winkelier moreel verplicht is om te zorgen dat zijn zaak toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast is het economisch natuurlijk interessant. Ik zou het zeker adviseren aan andere ondernemers. Het is een service aan je klanten en je kunt er bovendien prima mee adverteren. Bijvoorbeeld op Facebook of in een lokale krant.”

Tips van Bob

  • Zorg voor gangpaden die breed genoeg zijn.
  • Zorg dat de entreedeur makkelijk open kan, zodat ook iemand met een rolstoel makkelijk binnen kan komen.
  • Houd rekening met mensen met een handicap. Geef de pinautomaat even aan als iemand in een rolstoel zit. Houd de deur open als iemand moeilijk ter been is.