Over de campagne Meedoen met een handicap

Dit is een campagne van de Rijksoverheid. Mensen met een handicap hebben eraan meegewerkt. Wil je meer informatie over deze campagne? Ga naar rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 – 20.00 uur. Voor dit nummer betaal je alleen de gebruikelijke belkosten en geen extra tarief.

Sommige teksten op deze website zijn (met toestemming) ontleend aan Gelijke Kansen Vlaanderen van de Vlaamse overheid. De video Op straat is in opdracht van Gelijke kansen Vlaanderen geproduceerd. Op deze website vind je nog meer inspirerende video’s.

Campagnemateriaal

Voor deze campagne zijn video's, radiospots en posters gemaakt. Je kunt dit materiaal bekijken en delen of gebruiken.

Video's

Bekijk de online video’s en deel ze gerust! De video’s zijn voorzien van ondertiteling,  gebarentolk en audio description. Dat is nog niet voor alle videos's beschikbaar, maar volgt zo snel mogelijk.

Video campagne Meedoen met handicap - horeca

STRAATRUMOER
Een man in een rolstoel probeert een café binnen te gaan, maar hij kan niet over de drempel. Bij de ingang kijkt een ober toe. Op het terras zitten 2 vrouwen en een man mee te kijken.

De man in de rolstoel kreunt en zucht. Ineens staat de man op uit de rolstoel en zet die bij de man op het terras.

MAN IN ROLSTOEL: Het is niet te doen. Nee, dat is knap lastig.

MAN OP TERRAS DIE TOEKIJKT: Ja, hè?

MAN IN ROLSTOEL: Dat gaan we aanpassen. Pfoe!
 

VOICE-OVER: Verplaats je eens in iemand met een handicap.

Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl.

Trouwens, vanaf juni 2016 zijn assistentiehonden overal welkom.

Video campagne Meedoen met een handicap: op straat

Een oude vrouw met twee zware tassen loopt naar een jongen met een koptelefoon op. Hij heeft het syndroom van Down.

STEVIGE MUZIEK

Vrouw: Kan ik u helpen?

(Hij doet de koptelefoon af.)

Vrouw: Kan ik u helpen?

Jongen: Nee. Kan ik u helpen?

(Hij neemt de tassen over.)

Vrouw: O, dat is vriendelijk.

Hij neemt de vrouw bij de arm en helpt haar de weg over te steken.

VOICE-OVER: Mensen met een handicap zijn gewoon mensen.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Meedoenmeteenhandicap.nl. Een blauw rechthoekig logo met daarin de tekst: VN-verdrag Handicap, gelijke rechten voor iedereen. Beeldtekst: Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl.)

Behandel ze niet anders.
Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl.

Radiocommercials

Er zijn verschillende radiocommercials.

Radiospot campagne Meedoen met een handicap - speelgoedwinkel

Stel, je wilt een cadeautje kopen voor je neefje, maar komt met je rolstoel de speelgoedwinkel niet in. Hoe vervelend is dat!  Verplaats je eens in iemand met een handicap. Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl.

Video campagne Meedoen met een handicap: radiospot 1 speelgoedwinkel

Radiospot campagne Meedoen met een handicap - assistentiehond

Stel, je wilt naar een theater, maar mag niet naar binnen met je assistentiehond. Hoe lastig is dat? Verplaats je eens in iemand met een handicap. Lees waarom je assistentiehonden moet toelaten op meedoenmeteenhandicap.nl.

Video campagne Meedoen met een handicap: radiospot 2 theater hond

 • terras (over belemmeringen die mensen met een handicap ondervinden).

Video campagne Meedoen met een handicap: radiospot 3 terras

Radiospot campagne Meedoen met een handicap - terras

Stel, je zit in je rolstoel op het terras en de ober vraagt aan je vriendin: 'Lust hij ook iets te drinken?' Hoe genant is dat? Zie mensen met een handicap niet anders. Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl.

Posters assistentiehond

Print de posters en hang deze op je raam of deur. Zo laat je zien dat assistentiehonden welkom zijn.

Links

Talloze organisaties zetten zich positief in voor de rechten van mensen met een handicap. Hieronder vindt je een aantal initiatieven:

 • Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN): Nederland onbeperkt.
 • College voor de rechten van de mens: Ook met een beperking volwaardig meedoen in de samenleving: 16 aanbevelingen.
 • Gemeenten en ondernemers kunnen met een toegankelijkheidstoets inzicht krijgen in de toegankelijkheid van hun gebouwen. De gebouwen staan in de app en op de website van Ongehinderd.nl, zodat mensen met een beperking ze gemakkelijk kunnen vinden.
 • In de gemeente Den Haag is de Stichting Voorall actief voor toegankelijkheid in de openbare ruimte en gebouwen.
 • Ieder(in) is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Daar staat ook informatie over het VN-verdrag over rechten voor mensen met een handicap.
 • Een aantal organisaties voor mensen met een handicap steunt het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
 • Checklist voor ondernemers die de toegankelijkheid van hun zaak willen aanzienlijk verbeteren. De informatie in de checklist komt uit het project AllesToegankelijk. Dit project heeft als doel een betere toegankelijkheid van producten en diensten. Aan dit project hebben 25 partnerorganisaties deelgenomen, waaronder Koninklijke Horeca Nederland.
 • ITS-keurmerk voor toegankelijkheid van gebouwen.
 • Boek: Rechten van alle mensen met een handicap, door Willemijn Steutel. ISBN 9789086962501. In dit boek staat in gemakkelijke taal beschreven welke regels er zijn.
 • Wij Staan Op! heeft een Manifest voor vrijheid, gelijkheid en menselijkheid opgesteld met 12 stellingen aan de regering en aan de samenleving. De groep vraagt iedereen in Nederland om een persoonlijke steunbetuiging te geven aan het manifest. De beweging voert campagne om het denken, doen en laten van Nederlanders te veranderen als het gaat om (de positie van) mensen met een beperking.
 • Intermobiel.nl is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte. Door hun ziekte of handicap zijn zij minder mobiel of aan huisgebonden. De site is ook bestemd voor de omgeving van deze jongeren.
 • Er is een stichting die opkomt voor de belangen van gebruikers van assistentiehonden.

Andere voorbeelden

Wil je een voorbeeld van een organisatie of aanpak delen via deze links? Mail dan de redactie. Deze beoordeelt of het voorbeeld geschikt is voor opname in de lijst van links. Hierbij gelden de volgende criteria:

 • Levert het voorbeeld een positieve bijdrage aan de verbetering van de positie van mensen met een handicap?
 • Is het informatief?
 • Is de informatie in lijn met de rechten van het VN-verdrag, geeft het tips of geeft het aan waar je je kunt aansluiten en/of waar je terecht kunt?
 • Er worden geen links geplaatst naar instellingen/zorgverleners voor mensen met een handicap. Of naar organisaties en/of bedrijven die een puur commercieel doel hebben, of zich alleen bezig houden met lobby.