Leroy

Leroy de Böck heeft een assistentiehond omdat hij die nodig heeft vanwege zijn beperking. Leroy is blind. 

Leroy de Bock

'Bij mij is duidelijk zichtbaar waarom ik een assistentiehond heb. Uit mijn mimiek en manier van bewegen leiden mensen direct af dat ik blind ben. Dat zorgt er vanzelf voor dat ik anders wordt benaderd, denk ik. Ik heb mijn hond sinds mijn zestiende. Het is een zorg minder als ik met hem over straat loop. Met mijn stok ben ik constant aan het zoeken en dat kost veel energie. Mijn hond leidt me om alle obstakels heen. Het is een stuk meer ontspannen.'

Blinde of slechtziende niet negeren

Ik wordt vaak niet direct aangesproken als ik met iemand anders ben. Dan hoor ik iemand in de tram zeggen: ‘Moet hij niet zitten?’, terwijl ik er gewoon naast sta. Dat vind ik nogal onbeleefd. Ook al ben ik blind, je kunt mij gewoon direct aanspreken. Ik kom niet van Mars. Ik was eens in het museum met mijn tweelingbroer, die met 1 oog voor 80% ziet. ‘Zet hem maar even daar neer,’ werd tegen mijn broer gezegd. En ja, ik stond er dus gewoon naast.'

Tips van Leroy

  • Als je hulp wilt aanbieden, gewoon doen.
  • Wees jezelf.
  • Spreek mij direct aan en niet degene die bij me is.

Luister eens wat hij er zelf nog meer over zegt in onderstaand filmpje.

Video Leroy

(Hallo, ik ben Leroy en ik ben blind. In het dagelijks leven heb ik hulp van mijn blindengeleidehond Ollie, die al vijf jaar bij mij is, en hij helpt me met het oversteken op straat en met de weg zoeken.)
(Ik zou het fijn vinden als u mij direct aanspreekt in plaats van de mensen in mijn omgeving. Daar zou u mij heel erg mee helpen.)
(Beeldtekst: Verplaats je eens in iemand met een handicap. Ontdek wat jij kunt doen op meedoenmeteenhandicap.nl. Een blauw rechthoekig logo met daarin de tekst: VN-verdrag Handicap, gelijke rechten voor iedereen.)

RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT