Zet een streep door discriminatie

Tips om discriminatie aan te pakken

Om discriminatie te voorkomen, moet je eerst inzien dat iedereen er altijd mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld op straat, op het werk en bij stages voor school. Hier vind je verschillende trainingen en testen om vooroordelen te herkennen.

Vooroordelentest

In de vooroordelentest ontdek je of je zelf onbewuste vooroordelen hebt. Je krijgt bijvoorbeeld verschillende foto’s van mensen en verschillende woorden te zien. Je deelt deze in groepen in.Op basis daarvan doet de test een uitspraak over jouw onbewuste vooroordelen.
Er zijn 3 testen over vooroordelen. Kies een test en ontdek of je vooroordelen hebt over:

  • jongeren of ouderen;
  • mensen met een donkere of lichte huidskleur;
  • mannen of vrouwen.

Omgaan met mensen met een handicap

In ons land hebben ruim 2 miljoen mensen één of meer handicaps. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening.

Wat betekent het om een handicap te hebben? Lees eens hoe je dat zelf kunt ervaren. Lees ook de adviezen van mensen die een beperking hebben. En hoe je gebouwen en je bedrijf voor hen toegankelijk kunt maken.

Voor deze campagne zijn video's, radiospots en posters gemaakt. Je kunt dit materiaal bekijken en delen of gebruiken.

Op het voetbalveld

Of je nu zelf voetbalt, of graag naar voetbal kijkt: alle voetbalfans willen gewoon genieten van een potje voetballen. Of een mooie wedstrijd bezoeken. Je huidskleur, religie of seksuele voorkeur doet er niet toe. Voetbal is van iedereen en voor iedereen.

Helaas heeft voetbal soms te maken met discriminatie en racisme. Dat hoort niet thuis in het voetbal. Laat zien dat jij dat ook vindt. Lees wat jij kunt doen tegen discriminatie in het voetbal.

Voor werkgevers

Doet jouw bedrijf al alles om discriminatie op de werkvloer te voorkomen? Of zijn er nog verbeterpunten? Doe de zelftest over ongewenst gedrag en ontdek of jouw bedrijf aan alle wettelijke eisen voldoet.

Voorkom discriminatie bij sollicitaties en zwangere medewerkers

Wat kun je doen om te voorkomen dat vooroordelen het sollicitatieproces beïnvloeden? Lees daarvoor de praktische tips over solliciteren.

Zijn er zwangere medewerkers in het bedrijf? Of vrouwen die net bevallen zijn? Lees dan ook alles over zwangerschapsdiscriminatie.

Voor gemeenten

Sinds 2009 moet iedere gemeente een meldpunt voor discriminatie hebben. Maar een goede aanpak van discriminatie gaat verder. Discriminatie voorkomen hoort daar ook bij. Of dat nu op de arbeidsmarkt is, in het uitgaansleven of op het voetbalveld. In de Handreiking antidiscriminatiebeleid voor gemeenten staat een stappenplan om beleid tegen discriminatie vorm te geven.

In het onderwijs

Voor het onderwijs zijn verschillende methoden ontwikkeld om vooroordelen en discriminatie bij het vinden van stages aan te pakken. Bijvoorbeeld de antidiscriminatietraining voor docenten en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs en de oriënterende bedrijfsbezoeken.
Lees meer over deze en andere manieren om stagediscriminatie tegen te gaan.

Maak discriminatie bespreekbaar met de klas

Discriminatie roept vragen op. Ook bij je leerlingen. Om discriminatie bespreekbaar te maken met de klas is een toolbox met 5 tools ontwikkeld. De tools kosten weinig of niets.

Om docenten bekend te maken met de toolbox is een poster ontwikkeld.

Doe iets: zet een streep door discriminatie

Je kunt je eigen campagne tegen discriminatie voeren. Maak een poster, banner op je site of social post. Of gebruik het standaard materiaal. Je kunt alle uitingen nu downloaden. Zet een streep door discriminatie - en laat het zien!